Eilandjes

In de Wolderwijd en het Veluwemeer liggen diverse eilandjes. Het beheer van deze eilandjes wordt gedaan door Gastvrije randmeren. Onderstaande informatie kan men ook op de website vinden van deze gebiedscoöperatie.

 

 

 

In het Wolderwijd liggen diverse eilandjes, een opsomming:

De Zegge is een echt familie-eiland waar kinderen snel vriendjes vinden en zich vermaken aan het strand. Daarmee is er al snel een gezellige drukte. Toch kent dit eiland voldoende stille plekjes voor een rustige picknick of BBQ. De Zegge ligt in het Wolderwijd, ter hoogte van Zeewolde. Dit eiland wordt beheerd door de gemeente Zeewolde.

De Biezen  is een rustig eiland in het Wolderwijd. De komvormige haven wordt omsloten door bomen, waardoor u geen last heeft van de wind. ’s Morgens en ’s avonds wordt u getrakteerd op een fantastisch vogelconcert.

Knarland, gelegen in het Wolderwijd, is een eiland voor rust- en natuurliefhebbers. De havenkom biedt bij veel wind beschutting tegen de golven. De jonge aanplant en het open karakter geeft het eiland een ‘Wadden’ uitstraling. Er zijn zandstrandjes voor de kinderen en voor de ouders is er gelegenheid voor een stevige wandeling langs het strand.

Leidam, schuin tegenover het aquaduct Veluwemeer, ligt vlak bij de binnenhaven van Harderwijk. De Leidam biedt plaats aan ongeveer 15 boten en ligt aan een strekdam. Door deze vorm – de strekdam is toegankelijk maar biedt minder mogelijkheden dan de andere locaties in de Randmeren – wordt de Leidam vooral gebruikt als overnachtingsplaats. Harderwijk ligt op 800 meter afstand.

In het Veluwemeer liggen diverse eilandjes

Eiland De Kluut ligt midden in het Veluwemeer, op de grens tussen Gelderland en Flevoland. Het eiland is mooi begroeid met bomen en rietpalm, maar biedt ook open plekken. De haven is over het algemeen rustig en grenst aan een ruim grasveld. Aan de westzijde van het eiland bevindt zich CampSpirit, een bijzonder tentenkamp. Het campingterrein is niet toegankelijk voor havengasten.

Pierland ligt midden in het Veluwemeer halverwege de Bremerbergse Hoek en Harderwijk. Het eiland beschikt over ruim 50 ligplaatsen. Door de fraaie vorm van het eiland is er bij alle weersomstandigheden een prettige ligplaats te vinden.

De Ral vindt u in het Veluwemeer halverwege Elburg en Harderwijk, schuin tegenover het Aquacentrum Bremerbergsehoek. De Ral ligt tussen twee natuureilanden van Staatsbosbeheer, de Snip en de Kwak.

De Eekt ligt in het Drontermeer, dicht bij het mooie vestingstadje Elburg. Op 2 km afstand ten noorden ligt strandpaviljoen de Oase. De Oase heeft tevens een camping met sanitaire voorzieningen. Het strandpaviljoen is gelegen op het Abbertstrand dat bestaat uit verschillende zand- en grasstrandjes.

De Smient ligt in het Drontermeer. De dichtstbijzijnde plaats is Elburg. De Smient heeft twee steigers van 40 meter en een aanlegkade van 40 meter aan de vaste wal. Een paar kilometer noordelijk van de Smient ligt strandpaviljoen at Sea. At Sea heeft een aanlegsteiger direct aan het terras waar u kunt genieten van een hapje en een drankje. Ook kunt u hier kano’s huren en voetbalgolf spelen (wel even reserveren).

De Meerkoet ligt in het Drontermeer vlakbij Kampen. De Meerkoet heeft aanlegmogelijkheden aan de vaste wal en een kom met boxen van vier meter en drie meter breed. De Meerkoet is zowel vanaf het noorden als vanaf het zuiden in te varen. Op 1 km afstand ten zuiden van de Meerkoet ligt strandpaviljoen en camping de Oase. Het paviljoen is gelegen op het Abbertstrand, met verschillende zand- en grasstrandjes.

 

Toiletvoorzieningen op de Eilanden?

Vanaf 2023 zijn er op Knarland, Biezen, Ral en Pierland nu een soort afgebakende natuur toiletten. En op Pierland, Biezen, Knarland en de Meerkoet komen echt toilethuisjes.